Beszoktatás

A gyerekeknek időt kell hagyni arra, hogy alkalmazkodjanak az új környezethez, közösséghez, napirendhez, hogy megismerjék és megszeressék gondozóikat, hogy rájöjjenek, jó nálunk játszani akkor is, ha szüleik nincsenek jelen, és tudatosan felismerjék, hogy a szülők – ha a játék idejére távoznak is – mindig érte jönnek.

 

Minden gyerek más

A beszoktatás folyamata teljes mértékben egyénre szabott, figyelembe vesszük a gyermek habitusát, érettségét, igényeit, és segítjük a szülőt is az elválással kapcsolatos nehézségek leküzdésében.
Ehhez azonban nagy szükség van a szülő együttműködésére. Nagy segítséget jelent, ha összeírják a legfontosabb dolgokat gyermekük viselkedéséről: mivel lehet megnyugtatni, mit szeret és mit nem, hogyan szeret aludni. Ezzel nagyon sok energiát – és persze sok sírást – lehet megspórolni.

 

Együtt a szülőkkel

Első nap együtt érkezik a gyermek a szülővel, együtt vesznek részt az óvoda életében, a közös játékokban. A szülő fokozatosan húzódik vissza, ha a gyermek elkezd játszani a többiekkel, vagy elmerül egyedül egy játékban: hiszen az a cél, hogy a gyermek minél előbb otthonosan érezze magát a szülő közvetlen jelenléte nélkül is. A szülő nélkül töltött idő fokozatosan egyre hosszabbá válik.

Segítséget jelent a gyermeknek valamilyen otthoni kedvenc játék is: sokkal szívesebben alszanak a gyerekek a megszokott kedvenc plüssállatukkal, vagy takarójukkal. Nagy örömmel hoznak be egy-egy otthoni játékot is. Ettől is válik óvodánk igazán családiassá.

 

Megismerjük egymást

A beszoktatási időszak nagy előnye a szülők részére, hogy egy időre részévé válnak a mindennapjainknak, és nem elbeszélés alapján kell megismerniük a „habos kakaós” életet. Megnézhetik, megtapasztalhatják azt a napirendet, ami elolvasva talán nem túl sokat mond: részt vehetnek a foglalkozásokon, látják, hogy milyen gyerekek között telnek kicsinyeik mindennapjai, megismerik munka közben a gondozókat, akikre rábízzák csemetéiket.

 

Házunk

Óvodánk épülete a XV. kerületben található. Itt olvashat róla bővebben!

Scroll to Top